Zuurkool maken gebeurt door fermentatie
Door het toevoegen van circa 15 gram zout per kilo fijngesneden witte kool en het daarna luchtdicht afsluiten van de aldus bereide kool, komt er een proces op gang waardoor de melkzuurbacterie in de witte kool er voor zorgt dat er melkzuur geproduceerd wordt, wat een friszure smaak aan de kool geeft. Vandaar de naam zuurkool. Ook komt er bij het zelf zuurkool maken veel vitamine C vrij.
Eén van de grote voordelen van het zelf zuurkool maken is dat u de zuurkool naar eigen smaak kan aanpassen.
U kunt tijdens het vullen tussen de lagen kool en zout, wijn toevoegen met jeneverbessen of kruiden, zoals: komijn, peperkorrels, laurier, korianderzaad, mosterdzaad, dille en karwij. Kortom, u kunt uw fantasie de vrije loop laten bij het zelf zuurkool maken.
Zuurkool maken in een zuurkoolpot
Allereerst natuurlijk de inmaakpot en deksel goed schoonmaken met warm water met soda en spoel deze goed uit. Geen kokendheet water bij keramieken potten gebruiken. Door te heet water te gebruiken kunnen er haarscheurtjes ontstaan in de glazuur waardoor de pot kan gaan lekken en hierdoor onbruikbaar wordt. De verzwaringsstenen goed boenen met warm sodawater en goed naspoelen.
Doe de buitenste bladeren van de kool af en haal de stronk eruit, bewaar een paar mooie bladeren. Snij of rasp de kool in fijne reepjes.
Maak een laag kool in de pot van enkele centimeters. Duw alles zeer krachtig aan met de beukenhouten stamper. Belangrijk is dat de kool zo goed mogelijk wordt aangedrukt, zodat er zo weinig mogelijk lucht tussen komt. Strooi er dan zout en eventueel de gewenste kruiden over.
zo werkt u laag na laag af. Als alles goed aangedrukt is zal er vocht boven op de kolen staan.
Als de laatste laag is aangedrukt dekt u het geheel af met de schone koolbladeren. Vul de pot zo hoog dat de dekstenen er nog bovenop kunnen. Zorg ervoor dat er geen koolsnippers aan de wanden of de rand van de pot blijven hangen, want deze geven aanleiding tot schimmels.
Leg de afdekstenen op de koolbladeren. Druk ze goed aan en zorg ervoor dat het vocht boven de stenen komt. Is dit niet het geval dan wacht u tot de volgende dag om bij te vullen met afgekoeld gekookt gezouten water. Als u te vlug bijvult kan de pot tijdens het gisten gaan overlopen. Staan de stenen de volgende ochtend niet onder het vocht, dan vult u de pot met het afgekoelde gezouten water (15 gram zout per liter water).
Giet water in de waterrand en doe de deksel op de pot. Deze is hiermee luchtdicht afgesloten. Laat deze 1 week bij kamertemperatuur staan tot de melkzuurgisting op gang gekomen is.
Houd de waterrand goed in de gaten en vul hem zo nodig bij. Daarna de pot nog 5 tot 6 weken koel wegzetten.
Als de kool langer staat, zal hij wat donkerder worden van kleur en wat sterker gaan smaken. Zolang de zuurkool echter onder water staat
(afgesloten van lucht) blijft hij goed. U kunt hem zo gemakkelijk een jaar, tot zelfs een paar jaar bewaren.
Wilt u hem echter niet te zuur laten worden, kunt u hem ook in porties verpakt in de diepvries bewaren. Dit kan uitstekend met zuurkool. Voor het verpakken echter het vocht eruit knijpen. Niet afspoelen, want dan gaat er teveel smaak verloren.
Zuurkool is niet moeilijk te maken en succes verzekerd.
Smakelijk eten toegewenst.